دلیل ماسه دهی چاه چیست
دلیل ماسه دهی چاه های حفر شده و راه حل آن
عموما چاه های حفر شده با مشکل ماسه دهی مواجه خواهند شد که پس از مدت کوتاهی باید آنها را لایروبی کرد. دلیل ماسه دهی چاه های آب همواره یکی از دغدغه های فکری افرادی است که با این مشکل روبرو می شوند و در صدد برطرف کردن مشکل خود به شکلی اساسی هستند. ما در این مقاله به صورت مختصر به دلایل ماسه دهی چاه و راهکارهایی را برای حل آن به شما پیشنهاد خواهیم کرد؛ با ما تا پایان این متن همراه باشید.
علت ماسه دهی چاه عمیق
چاه چیست؟
چاه عمیق چیست؟ چاه گودالی است که انسان ها برای رسیدن به آب در زمین حفر می کنند. چاه آبی، آب خود را از سفره های زیرزمینی تامین می کند. چاه خوب چاهی می باشد که آب را به مدت نامحدودی با کم ترین هزینه پمپاژ کند.
منظور از ماسه دهی چیست؟
جداره های یک چاه آب را معمولا با لوله هایی از جنس فولاد یا پلاستیک می پوشانند. این لوله ها از سطح زمین تا سفره آب زیرزمینی امتداد دارند و باعث هدایت آب به سطح زمین و مانع ورود ذرات شن و ماسه از خاک های سست اطراف چاه خواهد شد. ماسه دهی پدیده ای است که هنگام حفاری و بهره برداری از یک چاه به خروج مقداری از رسوبات ریزدانه ماسه و سیلتی منجر خواهد شد. چنانچه به این معضل بزرگ توجه خاص نشود؛ ممکن است مشکلاتی کمی، کیفی، مهندسی و زیست محیطی در آب منطقه سکونت مورد نظر به وجود آورد.
دلیل ماسه دهی چاه آب
وجود ماسه دهی یکی از نشانه های رسیدن به آب در چاه می باشد. ماسه دهی چاه به دلایلی مختلفی اتفاق می افتد که همه این عوامل به صورت منفرد یا ترکیبی تاثیر به سزایی را در میزان ماسه دهی چاه های آب دارند و با آن به صورت مستقیم و غیر مستقیم در ارتباط است؛ از جمله مهمترین این دلایل می توان به مسئله وجود ریزدانه های ماسه در لایه های مختلف آب منطقه سکونت افراد اشاره کرد. در این قسمت به برخی از مهمترین دلایل ماسه دهی چاه ها اشاره خواهیم کرد:
- بریدن یا جمع شدن لوله در بالاترین اولین قسمت مشبک آن
- مکان یابی نادرست نصب لوله مشبک و پمپ آب
- کاهش سطح مقطع آب ورودی لوله مشبک از طریق گاز یا تیغ اره
- افزایش پهنای شیارهای لوله بین 2.5 تا 3 میلیمتر
- پل بستن و استفاده از فیلتر شنی در مقابل مشبک ها
- عدم توسعه کامل و کافی چاه
- بهره برداری بیش از اندازه چاه
- و ...
راهکارهای کاهش میزان ماسه دهی چاه
از بین عوامل ذکر شده در قسمت بالا؛ هر یک از موردهای 2، 3 و 4 بیشترین میزان تاثیر را در ماسه دهی چاه های آب منطقه مورد نظر خواهند داشت. لذا چنانچه اندازه سطح مقطع ورودی آب مناسب باشد و شیارهایی را در لوله مشبک به اندازه استاندارد طراحی کنند تا جلوی ورود ذرات ماسه و شن را در لایه های آب منطقه بگیرد؛ حتی در صورت عدم استفاده از فیلتر شنی می توان با گسترش و توسعه طبیعی چاه میزان ماسه دهی آن را کاهش داد. همچنین بر اساس استاندارد بین المللی در کشورهای آمریکا، ژاپن و اروپا حداکثر سرعت ورود آب به درون چاه 3 سانتیمتر در ثانیه برآورد شده است و کاهش سرعت و جابجایی آب می توان میزان ماسه دهی چاه آب منطقه را کاهش داد. برای رفع این مشکل می توان از لایروبی چاه استفاده کرد ولیکن بهتر است که با استفاده از اقدامات پیشگیرانه نگذاریم کار به این مرحله برسد. استفاده از لوله های اسکرین، upvc و تجهیز جداره های چاه به لوله تهویه و سرپوش، مانع ورود آلایندگی و ذرات شن و ماسه به درون لایه های آب چاه منطقه خواهد شد.
نکته اساسی در میزان ماسه دهی
برای اینکه بتوان از یک لوله پلاستیکی با فولادی مشبک با 8 ردیف شیار 3 میلیمتری، حدود 36 لیتر آب را به مدت 3 سانتیمتر در ثانیه برداشت کرد باید قطر لوله مشبک چیزی در حدود 100 متر باشد. لذا اگر بخواهیم منطقی با این موضوع برخورد کنیم؛ عموما چنین ضخامتی از لایه های آبدار در منطقه برای حفر چاه و نصب لوله های پلاستیکی و فولادی غیر ممکن بوده و حداکثر چاه حفر شده چیزی در بین 30 متر قطر دارد. این میزان توسعه چاه باعث شدت سرعت آب ورودی شده و تعداد زیادی از ذرات ماسه و شن را با خود وارد لایه های آب خواهد کرد. شرکت خدمات فنی آریا با ارائه بهترین خدمات لوله بازکنی در کنار شما همراهان گرامی می باشد.
شعاع تاثیر چاه چیست؟، لوله جدار چاه چیست؟
شما می توانید براس کب اطلاعات بیشتر از دیگر مقالات ما بازدید نمایید: